...Intenties... Hoe doe je dat nu?

Bijgewerkt: 16 jun 2020

Waarschijnlijk heb je het al zien passeren, plaats je intenties voor het komende jaar. Maar hoe doe je dit nu? En waar ligt het verschil tussen een intentie en een doel?

Een intentie is een gevoel dat vanuit jezelf komt, diep vanbinnen, iets wat je verlangt. Het is gebaseerd op je interne motivatie, iets wat je echt zelf wil. Een doel is vaak gebaseerd op extrinsieke motivatie, iets wat bepaald wordt van buitenaf. Een doel is bijvoorbeeld "Dit jaar wil ik meer gaan hardlopen". Waarbij je intentie kan zijn "Ik wil een gezond lichaam zodat ik vol energie mijn pad kan bewandelen".


Hoe bepaal je nu je intenties?

Een goede manier om over jezelf te reflecteren is schrijven. Bepaal wat je het komende jaar belangrijk vindt in je leven, wat maakt je gelukkig? Waar wil je naartoe, wat drijft je? Waar ligt je innerlijke kracht, je bron die je uniek maakt? Wat maakt jou speciaal? Waar haal je energie uit?

Denk aan bepaalde thema's zoals gezin, creativiteit, loopbaan, gezondheid en vitaliteit, persoonlijke groei en ontwikkeling, vrijheid en onafhankelijkheid, dankbaarheid, ... 

Begin gewoon te schrijven, er hoeft geen logica in te zitten, voel en pen neer.


Positieve energie

Een intentie heeft vooral een positieve energie. Door je aandacht op het positieve te vestigen, verander je meteen je kijk op bepaalde zaken. Geen energie gaat verloren aan negatieve gedachten of ideeën, die je in de eerste plaats toch geen stap naar voor helpen. Door positieve energie groei je in jezelf, maak je jezelf als mens sterker en mooier. Je gelooft in jezelf en laat je niet meeslepen door negatieve spiralen rondom je. 


Kies je intentie

Nu kan je voor jezelf 3 of meer intenties uitkiezen. Neem je tekst er bij en kijk wat er voor jou uitspringt, bij welk verlangen begint je innerlijke gevoel te borrelen?

Om gemakkelijker een intentie te zoeken, kan je gebruik maken van volgende zinnen:

- Ik leg mijn focus op...

- Ik heb een betekenisvolle bijdrage aan...

- Ik ben dankbaar voor...

- Ik ben open en ontvankelijk voor...

- Ik heb vertrouwen in...

- Ik besteed dagelijks tijd aan...

- Ik neem geregeld tijd voor mezelf om...


"ik ben open en ontvankelijk voor nieuwe ideeën en inspiratie die me helpen om mijn innerlijke creativiteit een stap hoger te brengen"

"Ik leg mijn focus op de positieve signalen rondom me, zodat ik oog heb voor de mooie dingen in mijn leven"Mediteer

Meditatie brengt je naar je innerlijke rust, naar de persoon die je werkelijk bent. Door je intentie in je meditatie mee te nemen, versterk je de kracht van je intentie en plant je als het ware je intentie als een zaadje in je mind.


“Change how you see and see how you change”


Begint het al te kriebelen bij het woord meditatie? Je hoeft daarvoor geen uren te mediteren, dagelijks 5 minuutjes is zelfs al meer dan voldoende. Ga zitten op een rustige plaats, maak het gezellig en creëer een warme sfeer met kaarsen of edelstenen. Voor mijn meditatie hou ik er van om Palo Santo te verbranden, die geur voert me meteen mee door de bossen in de Amazone. Ik start mijn meditatie steeds met bewustwording via verschillende zintuigen. Sluit je ogen...


1. Focus op de buitenwereld. Wat voel je rondom je, wat hoor je, wat ruik je, …?

2. Focus op je fysieke lichaam. Laat spanning los in je voeten, benen, zitvlak, rug, buik, gezicht, tong, wangen, …

3. Focus op je ademhaling. Adem 5 tellen in tot diep in je buik, hou je ademhaling vast voor 3 tellen en adem dan volledig uit in 5 tellen, hou terug je ademhaling vast voor 3 tellen alvorens je terug inademt. Doe deze cyclus 3 maal. En breng je ademhaling daarna terug naar het gewone ritme.

4. Focus op je mind. Breng je aandacht naar je hoofd, je hart, hier is het moment om je intentie te plaatsen in je meditatie. Herhaal deze een paar keer voor jezelf. Je kan je intentie als een soort film in je hoofd afspelen, met jezelf in de hoofdrol of je kan je intentie als een zinnetje voorbij zien passeren. Of je kan je aandacht gewoon op het punt tussen je ogen richten, op de stilte, … allemaal volledig afhankelijk van hoe jij dingen verwerkt. Kies dit zelf, zoek zelf uit wat voor jou het beste past, …


In mediatie is geen goed of fout, het is het vinden van de innerlijke rust in jezelf. Geen nood als het de eerste keer niet zo goed lukt, probeer de volgende keer gewoon opnieuw.


Hou je intenties zichtbaar

Zorg dat je je intenties op een goed zichtbare plaats hangt. Door iedere dag je aandacht naar je intentie te brengen, versterk je het gevoel dat je bij je intentie hebt. Je verandert je mindset en versnelt zo de weg naar je doelen. Lees ze 's morgens, om bij je handelen tijdens de dag je intentie in je achterhoofd te houden. Of 's avonds, om bij jezelf te reflecteren of je je intenties bewust bij je had doorheen de dag.


Een intentie geeft je het gevoel alsof je het gewenste al bereikt hebt, dit is een heel krachtige tool dat je verder helpt om je doel te bereiken.


Liefs

Liesbeth

157 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Zen @ home

Volg ons op:
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Meld je aan en ontvang 10% korting op je volgende aankoop.